fbpx

Contract voor ophoging Westergouwe-III getekend

In Gouda is op 25 januari 2019 het contract getekend waarmee de start van Westergouwe-III een feit is. Het contract omvat de ophoging voor een gebied van ca. 19,6 hectare ten noordwesten van de huidige deelgebieden richting rotonde ’t Weegje. Daarnaast wordt Eiland-II in zuidoostelijke richting uitgebreid met ca. 1,9 hectare. De werkzaamheden starten op korte termijn. Het contract is getekend door de samenwerkende partijen gemeente Gouda, VOF Westergouwe (een samenwerking tussen VolkerWessels Vastgoed en Heijmans) en Boskalis Nederland.

Zandophoging
Omdat er in de ondergrond van Westergouwe veel veen zit, is het noodzakelijk dat de ondergrond zorgvuldig wordt voorbelast voordat er woningen worden gebouwd en wegen worden aangelegd. Wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke Ordening): “Deze ophoging bestaat uit het opbrengen van een fors zandpakket, drainage en ondergrondse waterscheidingen. Hierdoor wordt de bodem goed gestabiliseerd en kan er straks goed op gebouwd worden. Westergouwe zal zich de komende jaren verder ontwikkelen als een bijzonder groene wijk in de polder.”

In het zandpakket worden vanaf 2020 riolering en overige kabels en leidingen aangebracht. De bouw van de eerste woningen start medio 2021. Als onderdeel van het werk worden ook watergangen, oevers en riolering gerealiseerd.

(Tekst gaat onder afbeelding door.)
Schetsmatige weergave waar Westergouwe-III ligt. 

Nieuwe woonwijk
De komende jaren bloeit Westergouwe uit tot een complete woonwijk met zo’n 4.000 woningen, eigen voorzieningen, groen, water en veel ruimte voor recreatie en spelen. Inmiddels zijn er vanaf de eerste sleuteloverdracht in 2016 meer dan 350 woningen opgeleverd. Sinds de zomer 2017 is het natuur- en recreatiegebied ‘de Groenblauwe zone’ open voor publiek. Afgelopen najaar is er een Albert Heijn geopend waarmee de woonwijk Westergouwe naast een kindcentrum, dierenkliniek en gezondheidscentrum ook een winkelvoorziening heeft.

Foto Pim Mul 25012019 Gouda.

Een foto na de contractondertekening in Westergouwe. (foto: Pim Mul, Gouda).
– A.J. de Boer, directeur projecten Boskalis Nederland (links op de foto)
– R. A. Tetteroo, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Gouda (rechts op de foto)

terug